NAPRAPATIA

MITÄ NAPRAPATIA ON?

”Kun katsot leikkivää pikkulasta tai koiranpentua, muistat millaista on kehon normaali ja kivuton toiminta. Naprapaatti pyrkii palauttamaan kehon normaalin toiminnan.”

Naprapatia on hoitomuoto, joka on erikoistunut tuki-ja liikuntaelimistön kivuliaisiin toimintahäiriöihin, niiden tutkimiseen, hoitoon ja ennaltaehkäisyyn.
Hoidossa hyödynnetään nivelten manipulaatiota ja kehon omia liikeratoja.

Eikö pelkkä eläinlääkärikäynti riitä? Usein riittää, mutta toisinaan on tilanteita, joissa toisenlainen tutkimustapa ja näkökulma antavat lisätietoa ongelmien taustasyistä ja sitä kautta mahdollisesti myös toimivamman hoitomenetelmän. On myös elämäntilanteita, joissa ennaltaehkäisy on paras hoitotapa.

Toisinaan omistaja herää huomaamaan, että koira on haluton, sen suorituskyky on huonontunut, se liikkuu vinossa tai ei halua enää suorittaa jotain liikettä. Oireilevan koiran kanssa hakeudutaan aina ensisijaisesti eläinlääkärin tutkimuksiin, koska taustalla voi olla monentyyppisiä ongelmia. Jos lääkärikäynnillä ei kuitenkaan löydy selkeää syytä oireille eikä eläinlääkärin tarjoama hoito tuota tulosta, voi kyse olla kehon toiminnallisesta häiriöstä. Tällaisia häiriöitä ovat kehon erilaiset jännitystilat eli lihasjännitykset, lihaskalvojen jännitykset, tukikudosten jännitystilat ja ns. nikamalukot. Näiden tutkiminen ja hoito lääketieteen keinoin on rajallista ja tästä syystä tällaisia vaivoja epäiltäessä eläinlääkärit lähettävätkin monesti asiakkaan jatkohoitoon esim. naprapaatille tai hierojalle.

Koira naprapaatin vastaanotolla

Naprapaattimme Katja Lind hoitaa sekä ihmisiä että koiria, ja hänen erikoisalanaan on koirien selkään, niveliin ja liikkumiseen liittyvät ongelmat.
Meillä lemmikkiäsi hoidetaan kokonaisvaltaisesti, joten apunanne on tarpeen mukaan myös muu moniammattillinen tiimimme.

Naprapaatin vastaanotolla tutkitaan kivun ilmenemistä, sen voimakkuutta ja vaikutuksia arkielämään. Hoitoina käytetään monenlaisia tekniikoita, minkä lisäksi oleellinen osa hoitoa on pyrkiä ennaltaehkäisemään kivun uusiminen/ paheneminen ohjeistamalla tarvittaessa sopivaan jatkohoitoon tai yksilöllisiin kotiharjoitteisiin.

Naprapaatin vastanotolle ei hakeuduta pelkästään oireiden ilmetessä, vaan myös ennaltaehkäisevässä tarkoituksessa. Erityisesti pennut, vanhuskoirat ja harrastekoirat hyötyvät säännöllisesti tehtävistä tarkastustuksista sekä ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä.

Naprapaatti tekee vastaanotolla kattavan perustutkimuksen ja arvioi sekä testaa kehon toimintaa ja liikeratoja sekä mahdollisia kipureaktioita. Jos kyse on toiminnallisesta ongelmasta, tehokas hoito edellyttää normaalin toiminnan palauttamista ja tällöin esim. pelkkä tulehduskipulääkekuuri ei useinkaan tuo riittävää tai pysyvää hoitotulosta.

Samantyyppisiä hoitomuotoja ovat mm. fysioterapia, osteopatia ja kiropraktiikka. Eri hoitomuodoissa lähestysmistapa ja hoitomekaniikat eroavat hieman toisistaan. Naprapatiassa painotetaan haastattelun ja alkututkimuksen tärkeyttä, koska hoidon onnistumisen kannalta on erittäin tärkeää saada selkeä käsitys siitä mistä ongelmat ovat syntyneet ja miten ne vaikuttavat kehon toimintaan. Tässä naprapatia eroaa monista muista hoitomuodoista. Myös itse hoidossa on eroa moniin muihin hoitoihin verrattuna; kun naprapaatti on ensin saanut selville mitä toimintaongelmia ja kiputiloja kehossa on, hän valitsee yksilökohtaisesti oikeat hoitotekniikat juuri näiden alueiden käsittelyyn. Jokaista koiraa ei siis käsitellä päästä häntään samoilla tekniikoilla ”varmuuden vuoksi”, koska nivel- ja nikamakäsittelyssä tällainen hoitotapa voi aiheuttaa enemmän haittaa, kuin hyötyä. Asiantunteva hoito on aina yksilöllistä.

Naprapaattisen hoidon periaatteisiin kuuluu, että vaiva saadaan hoidettua 1-3 hoitokerralla. Mikäli naprapaattinen hoito yksin ei tässä ajassa tuo riittävää hoitovastetta, ohjataan hoidettava eteenpäin jatkotutkimuksiin. Kroonisissa sairauksissa tai vanhus- ja harrastekoirien kohdalla säännölliset käynnit vastaanotolla ovat usein hyödyksi. Tällöin hoitoväli on yksilöllinen, keskimäärin 2-6kk.

Nettiajanvaraus

Saat varatusta ajasta vahvistusviestin sähköpostiisi.

Sähköposti

Voit varata ajan myös sähköpostitse: info@elainklinikkatimantti.com

Puhelin

050 324 7550 Asiakaspalvelu avoinna: TI 12-17 ja TO 13-18 Muina aikoina hoidamme vastaanottoja.

MIKSI HAKEUTUA NAPRAPAATIN VASTAANOTOLLE?

Siihen on vain kaksi syytä: halu ennaltaehkäistä kipua tai hoitaa kipua.

Koiran kipua on usein vaikea tunnistaa, etenkin vähitellen kehittyvää kroonista kipua. Koira voi alkaa vaikkapa hidastelemaan lenkeillä, tai jäädä istuskelemaan lenkkipolun varrelle. Koira ei tee tällaista katsellakseen kaunista auringonlaskua kesäiltana, vaan sillä on siihen jokin muu syy. Yllättävän usein se syy on kipu.

Lue lisää koiran akuutin ja kroonisen kivun tunnistamisesta blogistamme.

Kivun ennaltaehkäisyyn kuuluu mahdollisten ongelmien ennakointi. Tällöin kyse ei ole kivun oireilusta, vaan mahdollisten riskitekijöiden tunnistamisesta ja vaivojen ennaltaehkäisystä. Koirien kanssa ongelmia aiheuttavia riskejä voivat olla esim.

 • kasvuiässä tapahtuvat luuston kasvuhäiriöt ja asentovirheet
 • aikuisen koiran kehon yksipuolisesta kuormituksesta tai kehon rakenneongelmista (esim. matalat raajat, pitkä selkä) johtuva kehon ylikuormittuminen
 • harrastekoiran voimakas, toistuva rasitus tai harrastelajin aiheuttama kuormitus
 • vanhan koiran selkä- ja nivelvaivat

Ennaltaehkäisy on yleensä kustannustehokkain tapa hoitaa vaivoja!

Kivun hoitoon kuuluu olemassa olevan oireen tai sairauden tutkiminen ja hoito. Kyse on havaitusta oireesta tai tiedossa olevasta sairaudesta, jolloin vastaanotolla pyritään selvittämään kivun ilmeneminen, voimakkuus ja löytämään parhaat mahdolliset tavat hoitaa kipua. Koirien kohdalla vastaanotolle hakeutumisen yleisimpiä syitä ovat:

 • selän toiminnalliset ongelmat (ns. nikamalukot)
 • selkärangan sairaudet (mm. spondyloosi, välimuotoinen lanne-ristinikama, välilevyongelmat)
 • nivelten toiminnalliset ongelmat ja kipuoireet (mm. nivelrikko)
 • kehon asentovirheet
 • virheelliset liikkumistavat
 • huonontuneet suoritukset
 • haluttomuus liikkua tai suorittaa tiettyjä liikkeitä
 • yksipuolisen rasituksen tai virheellisen liikkumistavan aiheuttamat kiputilat
 • traumojen ja leikkausten seurannaisvaivojen tutkiminen ja hoito

Paavon tarina - miten kipu näkyy koirassa?

Keskikokoinen, sekarotuinen Paavo-koira tykkää leikkiä koirapuistossa. Sen parhaat ystävät ovat mäyräkoira Väinö ja staffi Uuno. Paavo on keskikokoinen ja aika hoikka poika.

Paavolla on pitkät karvat ja matalakoipisen Väinön mielestä paras leikki onkin yrittää tarttua hampailla kiinni Paavon kaulakarvoihin. Välillä sitten mennäänkin vauhdilla pitkin koirapuistoa niin, että Väinö roikkuu toisella puolella kiinni kaulakarvoissa ja kiltti Paavo yrittää edetä vinottain eteenpäin niin, että Väinö pysyy mukana menossa eikä pyöri jaloissa.

Uunon kanssa leikit onkin sitten vähän rajumpia. Uuno tykkää painia ja juosta täysillä. Paavo pääsee kuitenkin pitkillä kintuillaa yleensä paljon nopeammin karkuun, mutta joskus Uuno onnistuukin Paavon huomaamatta oikaisemaan kesken leikkiympyrän ja juoksemaan suoraan päin Paavon kylkeä. Paavo kierähtää pari kertaa maassa ja kuin paraskin karate-koira hyppää takaisin jaloilleen ja jatkaa menoaan!

Paavo tapaa ystäviään yleensä monta kertaa viikossa. Sen lisäksi Tiina-äiti leikkii Paavon kanssa kotona. Yksi Paavon mielitempuista on Tiinan pyynnöstä pyöriä hurjasti ympyrää, mutta välillä täytyy vaihtaa suuntaa, ettei mene ihan pää pyörälle!

Yhtenä päivänä Tiina huomaa, että Paavo ei enää halua pyöriä toiseen suuntaan. Toinen suunta sujuu varsin hyvin, mutta toiseen suntaan se lopettaa nopeasti pyörimisen. No, ehkä se on kyllästynyt leikkiin. Jonkin ajan kuluttua Tiina kiinnittää huomiota siihen, että Paavo ei enää nosta koipea entiseen tapaan. Tai toiselle puolelle se tuntuu sujuvan suht normaalisti, mutta toiselle puolelle ei. Lisäksi Paavo ei enää ole ihan yhtä vilkas lenkeillä, mutta koirapuistossa kyllä riittää vaihtia. No, ehkä ikä on hidastanut menoa.

Tulee aika käyttää Paavo rokotuksilla. Eläinlääkäri tekee rokotuskäynnillä perustarkastuksen ja toteaa, että Paavo vaikuttaa terveeltä pojalta. Lenkkeilystä tuntuu silti kadonneen aiempi into ja kotonakin Paavo nukkuu aiempaa enemmän. Tiinan ystävä suosittelee viemään Paavon naprapaatille tutkittavaksi.

Naprapaatti kyselee Paavon elämästä ja Tiina kertoo Paavon arjesta. Naprapaatti tutkii Paavon ja löytää selkärangasta kiputilan, joka heijastuu selvästi toiselle puolelle. Lisäksi Paavon asento liikkuessa ja seisoessa on vino. Esitietojen perusteella vaikuttaa siltä, että koirapuistossa tapahtuvat törmäykset Uunon kanssa ovat aiheuttaneet selkärangan tukikudoksiin jännitystilan, mistä syystä ranka ei jousta normaalisti tältä alueelta ja jännitys tuottaa kipua. Lisäksi vinossa tapahtuvat juoksuleikit Väinön kanssa ovat kuormittaneet kehoa toistuvasti toispuoltaisesti.

Tämän seurauksena pyöriminen ja jalan nostaminen toiselle puolelle aiheuttavat Paavolle kipua.

Kun naprapaatti on hoitanut Paavon ja sille tehdään heti käsittelyn jälkeen uudelleen kiputestit, on kipu selvästi helpottanut. Tämä viittaa siihen, että taustalla ei ole vakavampaa selän sairautta, vaan kipu on johtunut toiminnallisesta ongelmasta selkärangassa.

Jotta kehon toiminta palautuu normaaliksi, saa Tiina ohjeet Paavon kanssa tehtäviin kotiharjoituksiin. Paavolle varataan aika kontrollikäyntiin, jolloin tarkastetaan, että kiputila on pysynyt poissa ja katsotaan miten kotiharjoituksia jatketaan.

Tiina on iloinen siitä, että Paavon vaivat saatiin hoidettua heti alkuvaiheessa, eikä kiputila päässyt pahemaan ja aiheuttamaan lisää vaivoja. Tiina on tämän jälkeen käyttänyt Paavon naprapaatin tarkastuksessa vuosittain.

MITÄ NAPRAPAATIN VASTAANOTOLLA TAPAHTUU?

Ennen vastaanottokäyntiä omistaja täyttää kehonhuollon esitietolomakkeen. Lomakkeen avulla naprapaatti saa jo ennen käyntiä perustiedot hoidettavasta.

Vastaanotolla:

1. Naprapaatti aloittaa haastattelemalla koiran omistajaa ja tarkkailemalla koiraa sen ollessa vastaanottotilassa.

2. Haastattelun jälkeen naprapaatti tekee koiralle tutkimuksen. Tutkimus on aina yksilökohtainen ja perustuu esitietolomakkeen ja haastattelun tietoihin. Yleensä naprapaatti suorittaa tutkiessa seuraavat asiat:

 • tarkkailee koiran liikkeitä, kehon asentoja ja tasapainoa
 • taivuttelee nivelet
 • palpoi eli tunnustelee koiran selkärangan
 • tekee erilaisia toiminta- ja kiputestejä

3. Tutkimuksen ja esitietojen perusteella naprapaatti arvioi tilanteen ja tarvittavat hoitomuodot.

4. Koiralle tehdään yksilökohtainen hoito, jossa voidaan käyttää tarpeen mukaan selkärangan ja nivelten mobilisaatiota ja manipulaatiota (eli parantaa nivelten ja rangan liikkuvuutta sekä laukaista mahdollisia jännitystiloja) sekä laserhoitoa. Hoidon aikana seurataan koiran käytöstä ja omistajakin yleensä havaitsee selvästi, kun jokin kiputila saadaan helpottamaan.

5. Naprapaatti kertoo omistajalle tekemistään havainnoista sekä mahdollisesta jatkohoitotarpeesta. Omistaja saa tarvittaessa ohjeet yksilökohtaisiin kotiharjoitteisiin. Harjoitteita voivat olla mm. erilaiset tasapainoharjoitukset, liikeharjoitukset, jumppaharjoitukset ja venytykset.

6. Lopuksi naprapaatti kirjoittaa havainnoista yhteenvedon, jonka omistaja saa mukaan kirjallisena.

PALVELUT JA HINNASTO

PENNUN NAPRAPAATTINEN TUTKIMUS JA HOITO
(max. 12 kk)

Koiran luusto ja nivelet kehittyvät koiran lopullisesta koosta riippuen noin 7-12kk ikään saakka. Tämänkin jälkeen koiran lihasmassa kasvaa ja nivelten tukirakenteet vahvistuvat vielä merkittävästi 1-3 vuoden ikään saakka.

Luuston ollessa kasvuvaiheessa, riski nivelten ja luuston kasvuhäiriöihin rodusta ja koosta riippumatta on merkittävä. Kasvuhäiriöiden taustalla voi olla monia syitä, kuten geneettiset taipumukset, epäsopiva ravinto, liian nopea kasvu ja liian löysät nivelsiderakenteet.

Riittävä rasitus on edellytys luuston ja lihaksiston vahvistumiselle ja normaalille kasvulle, mutta liikkuminen tuo mukanaan omat riskinsä! Pentu on vielä kömpelö ja sen tukirakenteet vasta kehittymässä, mistä syystä erilaiset törmäykset, liukastumiset, putoamiset ja muut haaverit voivat aiheuttaa ongelmia. Nämä eivät useinkaan aiheuta mitään näkyvää oireilua, mutta voivat merkittävästi vaikuttaa kehon asentoon ja sitä kautta altistaa kehon virheasennoille ja pahimmillaan jopa luuston kasvuhäiriöille, jotka voivat aiheuttaa läpi elämän jatkuvia luusto- ja nivelvaivoja.

Milloin on syytä hakeutua oireetttoman pennun kanssa naprapaatin vastaanotolle?

 • olet huolissasi luuston ja nivelten kehityksestä ja haluat tarkistuttaa koirasi kunnon
 • pentusi on törmännyt kerran tai useammin voimakkaasti johonkin esteeseen (puu, ojanpenkka tms.) tai toiseen koiraan
 • pentusi on pudonnut jostain (esim. sängyltä)
 • pentusi on liukastunut pahasti
 • pentusi ei onnu, mutta liikkumisessa on jotain mikä huolestuttaa sinua

Entä jos pennulla on kipuoireita, esim. ontumaa?

 • ensisijaisesti viipymättä eläinlääkärille (ortopedille) tutkittavaksi
 • mikäli eläinlääkärissä ei löytynyt leikkauhoitoa vaativia ongelmia tai muita eläinlääkärin hoitoa vaativia vakavia traumoja, on koira hyvä vielä tutkia naprapaatin vastaanotolla mahdollisten asentovirheiden tai muiden vaivojen osalta

Hinta 80€ /vastaanottokäynti (max. 1h)

AIKUISEN KOIRAN NAPRAPAATTINEN TUTKIMUS JA HOITO
(1-7 v)

Mikäli koira on tutkittu luustoltaan ja niveliltään terveeksi 1-2 vuoden iässä, on sillä hyvät mahdollisuudet viettää huoletonta arkielämää tulevina vuosina. Mutta mikäli luustossa tai nivelissä on todettu muutoksia, tai mikäli koiran kehon mittasuhteet eivät ole aivan optimaalit (esim. pitkä selkä, lyhyet jalat) tai sillä on löysä rakenne (yliliikkuvat nivelet), lisääntyy riski erilaisiin vaivoihin ja kiputiloihin.

Myös vauhti ja vaaralliset tilanteet luovat omat riskinsä. Vilkkaille ja vauhdikkaille koirille sattuu väistämättä jatkuvasti pieniä haavereita, jotka voivat altistaa pienille kehon virheasennoille. Nämä eivät yleensä aiheuta välitöntä kipua tai näkyvää oiretta, mutta voivat ajan myötä aiheuttaa kehon epätasaista kuormittumista ja sen myötä vähitellen kehittyvän kroonisen kivun.

Ja aina on haasteena myös ympäristötekijät; liukkaat kelit pakottavat koirankin jännittämään kehoaan tasapainoillessaan jäisellä tiellä. Kylmä tuuli ja sade voivat aiheuttaa palelua ja sen myötä kehon jännitteitä. Kova alusta tai karkea sepeli kuormittavat usein niveliä.

Nämä kaikki antavat perusteet käyntiin naprapaatin vastanotolla, vaikka näkyviä oireita ei olisikaan ilmennyt.

Milloin on syytä hakeutua oireettoman aikuisen koiran kanssa naprapaatin vastaanotolle?

 • olet huolissasi koirasi kehon ja nivelten toiminnasta ja haluat tarkistuttaa koirasi voinnin
 • koirallasi on huono rakenne tai röntgentutkimuksessa havaittuja muutoksia
 • koirasi on vauhdikas menijä ja sen myötä se on törmännyt kerran tai useammin voimakkaasti johonkin esteeseen (puu, ojanpenkka tms.) tai toiseen koiraan
 • koirasi on pudonnut jostain (esim. sängyltä) tai liukastunut pahasti
 • koirasi ei varaa seistessä kunnolla painoa kaikille jaloille
 • koirasi liikkumisessa on tapahtunut jokin muutos, joka huolestuttaa sinua

Entä jos koiralla on kipuoireita, esim. ontumaa?

 • jos havaitset akuutteja, voimakkaita kipuoireita, tulee koira viedä viipymättä eläinlääkärille (ortopedille) tutkittavaksi
 • mikäli oireilu on lievää ja ajoittaista tai et ole varma onko kyse kipuoireesta, voit varata ajan naprapaatille. Naprapaatti ohjaa tarvittaessa eläinlääkärille jatkotutkimuksiin.

Hinta 80€ /vastaanottokäynti (max. 1h)
Saman omistajan 2 koiraa yht. 125€ /vastaanottokäynti (max. 2h)

VANHAN KOIRAN NAPRAPAATTINEN TUTKIMUS JA HOITO
(yli 7 v)

Usein ajattelemme, että koiran vanhuuteen kuuluu liikkeiden hidastuminen, jäykkyys, haluttomuus, väsyminen. Tavallaan näin onkin, mutta kyse on siitä, että vanhuus on tuonut mukanaan vaivoja, jotka aiheuttavat koiralle kipuja, jotka me tulkitsemme ”vain vanhuudenvaivoiksi”.

Oireilu alkaa yleensä ensin esim. yhden nivelen lievästä nivelrikosta. Koira alkaa varoa tämän jalan käyttöä, minkä seurauksena se liikkuu hieman vinossa. Omistaja ei useinkaan huomaa vähitellen tapahtuvaa pientä muutosta liikkumisessa. Ennen pitkää vino liikkumistapa kuormittaa muita niveliä, jolloin niihinkin alkaa syntyä nivelkulumaa epätasaisen kuormittumisen seurauksena. Vähitellen kivut lisääntyvät ja koiran liikkuminen vähenee. Lihakset surkastuvat ja lopputuloksena on varovasti eteenpäin köpöttelevä koira, joka jaksaa hädintuskin seistä jaloillaan sen aikaa, että saa ruokansa syötyä.

Vanhuus ei ole sairaus. Myös vanhan koiran kipua voidaan ja kannattaa hoitaa. Mikä onkaan riemukkaampaa, kuin nähdä vanhan koiran elämänilon ja silmien pilkkeen palaavan!

Vanha koira kannattaa tutkituttaa vuosittain ja ylläpitää koiran hyvää elämänlaatua. Eläinlääkärin tekemien vuositarkastusten lisäksi kehon toimintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Vanhoilla koirilla on usein nivelkulumaa, nivelrikkoa ja muita luuston rappeumamuutoksia. Nämä itsessään aiheuttavat jonkin verran kipua, mutta monesti merkittävin kipu syntyy näiden vaivojen aiheuttamista seurannaisvaivoista, joita ovat ympäröivien kudosten jännitystilat sekä virheasentojen aiheuttamat jännitteet, jotka ajan kuluessa lisääntyvät ja kertaantuvat yhä uusiksi vaivoiksi. Näissä vaivoissa naprapaatti voi auttaa koiraasi voimaan paremmin.

Milloin on syytä hakeutua oireetttoman vanhan koiran kanssa naprapaatin vastaanotolle?

 • koirasi on yli 7-vuotias ja on aika tarkistuttaa koirasi vointi
 • viimeisestä tarkastuksesta on kulunut yli vuosi
 • koirallasi on eläinlääkärin tutkimuksissa todettu selkä- tai nivelvaivoja
 • koirasi liikkuminen on hidastunut, se on aiempaa väsyneempi ja jäykempi

 

Entä jos koiralla on selkeitä oireita, esim. ontumaa, yskää, voimakasta väsymystä?

 • jos havaitset akuutteja tai lyhyen ajan sisällä ilmenneitä oireita, on koira tutkittava viipymättä eläinlääkärin vastaanotolla, koska vanhuuteen liittyy selkä- ja nivelvaivojen lisäksi monia muitakin sairauksia, kuten sydänsairaudet, jotka vaativat eläinlääkärin hoitoa
 • mikäli oireilu on lievää ja ajoittaista tai et ole varma onko kyse kipuoireesta, voit varata ajan naprapaatille. Naprapaatti ohjaa tarvittaessa eläinlääkärille jatkotutkimuksiin.

Hinta 80€ /vastaanottokäynti (max. 1h)
Saman omistajan 2 koiraa yht. 125€ /vastaanottokäynti (max. 2h)

HARRASTEKOIRAN/-KOIRAKON NAPRAPAATTINEN TUTKIMUS JA HOITO

Oletko tietoinen miten valitsemasi harrastelaji kuormittaa koirasi kehoa? Miten koiraasi tulisi treenata ja huoltaa lajin ulkopuolella, jotta sen keho toimisi ja kestäisi mahdollisimman pitkään lajiharrastusta? Vai suunnitteleko vasta lajiharrastuksen aloittamista ja mietit mikä laji soveltuisi koirallesi?

Me ihmiset kuvittelemme helposti, että jos koiramme harrastaa agilityä kerran viikossa puoli tuntia, se tarvitsee harrastekoiran energiaruokaa ja nivelravintolisiä, mutta samanaikaisesti ajattelemme usein, ettei koiran keho rasitu tuosta lyhyestä suorituksesta kovin suuresti. Todellisuudessa energiakulutusta tuo suoritus ei välttämättä suurestikaan lisää ja siksi energiaruuan syöttäminen voi aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä, koska ylimääräinen energia vain kuormittaa kehoa monin eri tavoin.

Tuo lyhyt suoritus voi olla koiran fysiikalle kuitenkin erittäin vaativa. Siinä tapahtuu nopeassa vauhdissa monia tiukkoja käännöksiä sekä ylös- ja alasmenoja. Tokihan koira liikkuu esim. metsässä vapaana vastaavalla tavalla, mutta siellä liikkuminen on vapaata luonnollisessa maastossa ja yleensä koiran itsensä ohjattavissa, kun taas kentällä alusta on epäluonnollinen ja koira pyrkii suorittamaan tehtävän nopeasti ohjaajaa seuraten. Tällöin koiran huomio ei ole vain kehonhallinnassa, vaan tehtävästä suoriutumisessa.

Tästä syystä koira ei varo kentällä liikkeitään samoin, kuin vapaana metsässä. Tämä aiheuttaa sen, että koira tekee helpommin kehoa kuormittavia ääriliikkeitä ja esteitä suorittaessa tapahtuu helpommin mm. liukastumisia. Jos tällainen epäluonnollinen rasitus toistuu viikosta toiseen, on hyvin todennäköistä, että ennen pitkää elimistöön syntyy kiputiloja, jotka aiheuttavat asento- ja liikevirheitä, jotka taas ajan myötä pahenevat ja kertaantuvat, mikäli koiraa ei tutkita ja hoideta säännöllisesti.

Samat periaatteet pätevät myös moniin muihin harrastelajeihin (esim. suojelu, jäljestys, rata- ja maastojuoksu, metsästyslajit, toko, paimennus jne.). Eri lajit kuormittavat eri tavoin, ja siksi onkin tärkeää tiedostaa miten mikäkin laji kuormittaa koiraa ja miten mahdollisilta ongelmilta voisi välttyä.

Naprapaatin vastaanotolla tutkitaan koirasi rakenne ja selvitetään miten se kuormittuu lajiharrastuksessa tai mikä lajiharrastus sopii sille parhaiten asettamasi vaativuustaso huomioiden. Onko jonkin kehonosan ylikuormittumista havaittavissa ja miten tämä voidaan korjata? Onko jotain rakennepuutteita, jotka voivat altistaa jonkin kehonosan liialliselle kuormittumiselle ja miten tämä voidaan huomioida harjoittelussa? Miten voit treenata ja huoltaa koirasi kehoa itse? Millaisista ammattilaisten tarjomista hoitomenetelmistä koirasi hyötyy parhaimmin (esim. hieronta, fysioterapia)?

Harrastekoiran hoidossa yksi keskeisimpiä tavoitteita on opettaa omistaja huolehtimaan oikeilla keinoilla rakkaasta harrastekaveristaan!

Milloin on syytä hakeutua harrastekoiran kanssa naprapaatin vastaanotolle?

 • haluat tarkistuttaa koirasi voinnin ja käydä läpi lajin kuormittavuuden sekä keinot ennaltaehkäistä mahdollisia vaivoja
 • koirallesi on sattunut lajiharrastuksessa jokin haaveri (esim. tippuminen agility-esteeltä, törmäys ojanpenkkaan, kaatuminen), mutta koirasi ei ole osoittanut voimakkaita kipuoireita
 • koirasi suorituskyky on huonontunut
 • koirasi liikkumistapa on muuttunut tai se ei enää halua suorittaa jotain liikettä

Entä oletko ajatellut miten oma kehosi kuormittuu lajiharrastuksessa?

Yleensä koiranomistaja huollattaa koiransa monin verroin paremmin, kuin itsensä!

Sinä olet kuitenkin osa teidän tiimiä ja mikäli oma kehosi ei toimi kunnolla, ette voi yltää parhaisiin suorituksiin tiiminä!

Omat kiputilasi ja kehosi jännitteet vaikuttavat suorituksiisi ja mikä vielä oleellisempaa, omaan mielialaasi sekä sitä kautta myös koirasi mielialaan. Jos omaa selkääsi särkee koko ajan, se lisää kehossasi mm. stressihormonien tuotantoa, minkä koirasi haistaa varmasti ja tämä voi merkittävästi vaikuttaa myös koirasi keskittymiseen ja suorituskykyyn treeneissä tai kisoissa.

Naprapaatti hoitaa sekä eläimiä, että ihmisiä, joten mikäli omassa kehossasi tuntuu kolotuksia tai haluat parantaa oman kehosi toimintaa ja liikkuvuutta, varaa yhteinen koirakko-hoito sinulle ja koirallesi.

Hinta 80€ /vastaanottokäynti (max. 1h)
Saman omistajan 2 koiraa yht. 125€ /vastaanottokäynti (max. 2h)
Koirakko (koira+omistaja) yht. 125€ /vastaanottokäynti (max. 2h)

VARAA AIKA

Valitse teille sopiva palvelu. Ajan voit varata netissä, puhelimitse 0503247550 tai sähköpostitse info@elainklinikkatimantti.com.

Täytä ESITIETOLOMAKE

Täytä ESITIETOLOMAKE ajanvarauksen jälkeen, jotta voimme tarjota parasta mahdollista palvelua lemmikillesi.

KOIRAN MANIPULATIIVISEEN HOITOON VALMISTAUTUMINEN

Tästä voit lukea miten koiran kanssa toimitaan ennen ja jälkeen vastaanoton.

 


Peruuttamattomat ajat veloitetaan täysimääräisenä.

 • Jos perut varauksen viimeistään 24h ennen varaamaasi aikaa, voit tehdä sen sähköpostitse, soittamalla tai Avoinna24-palvelussa ja palvelua ei veloiteta.
 • Jos perut varauksen myöhemmin kuin 24h ennen varaamaasi aikaa, voit tehdä sen ainoastaan sähköpostitse tai puhelimitse ja Sinun tulee maksaa 50 % palvelun hinnasta.
 • Mikäli et peru varausta lainkaan, Sinun tulee maksaa koko palvelun hinta.

Hinnat sisältävät alv. Hinnat ovat toistaiseksi voimassa ja pidätämme oikeuden hinnanmuutoksiin.