SUUHYGIENIA

MITEN LEMMIKIN HAMPAITA JA SUUTA HOIDETAAN?

Hampaiden pinnalle voi kertyä bakteereista muodostuvaa plakkia, joka kovettuessaan muuttuu hammaskiveksi. Plakki ja hammaskivi aiheuttavat hampaiden reikiintymistä ja tulehduksia kudoksissa. Plakkia kertyy terveessä suussa ensin hampaiden näkyville pinnoille ja ienrajoihin, joista se voi levitä ientaskuihin ja hampaiden juuriin aiheuttaen lopulta vakaviakin suun sairauksia ja kipua. Tästä syystä myös lemmikkien suun terveydestä huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää!

Hammashoito eläinlääkärissä

Lemmikki tulisi käyttää eläinlääkärin vastaanotolla suun ja hampaiden tarkastuksessa vähintään 1-2 vuoden välein. Suun terveysongelmat eivät aina näy päällepäin, ja koirat ja kissat eivät useinkaan osoita selvästi suun kipua. Terveen näköisessä suussa voi olla piileviä, vakaviakin muutoksia, kuten parodontiittia (hampaan kiinnityskudoksen tulehdus). Haitallisimmat, parodontiittiakin aiheuttavat hammaskivikertymät sijaitsevat piilossa ientaskuissa. Siksi on tärkeää, että suu tarkastetaan säännöllisesti eläinlääkärin toimesta. Eläinlääkäri suorittaa hammaskiven poiston ja siihen liittyvät toimenpiteen lemmikin ollessa rauhoitettuna. Eläinlääkäri voi tarpeen mukaan myös röntgenkuvata lemmikin suun, jolloin huomataan suun sairaudet, jotka eivät näy ulospäin.

Klinikallamme ei ole välineistöä eläinlääkärin suorittamiin hammashoitoihin, mutta eläinlääkärimme Kaisa Viitala hoitaa lemmikkien hampaita toisella työpaikallaan Pirkanmaan Pieneläinklinikalla (www.pi-pi.fi). Lisäksi ohjaamme tarvittaessa hammashoitoihin myös muille klinikoille.

 

Kotona tapahtuva hammashoito

Lemmikkien hampaita tulisi pestä ja hoitaa samoin, kuin ihmisten hampaita. Plakkia kertyy terveessä suussa ensin hampaiden näkyville pinnoille ja ienrajoihin, joista se voi levitä ientaskuihin ja hampaiden juuriin aiheuttaen lopulta vakaviakin suun sairauksia. Siksi myös näkyvien pintojen säännöllinen puhdistus on tärkeää. Plakin ja hammaskiven muodostumista ennaltaehkäisee hampaiden pinnalla säännöllisesti tapahtuva, plakkia poistava hankausliike. Tämä tarkoittaa hampaiden harjausta ja/tai nahkapuruluiden sekä muiden sitkeiden herkkujen pureskelua ja sen aikaansaamaa hankausliikettä. Lisäksi suun kotihoidossa voidaan käyttää kuureittain apuna desinfioivia hammasgeelejä (Dentisept, Hexagel), jotka estävät suun haitallista bakteerikasvua ja ientulehduksia.

Koiran suu

Emmi-Pet ultraäänipuhdistus hampaiden kotihoidon tukena

Jos lemmikin hampaiden harjaus ei onnistu kotona, ja hammaskiveä kertyy nopeasti näkyville pinnoille, voi hampaiden ultraäänipuhdistus toimia kotihoidon tukena. On lemmikkejä, joille hammaskiveä kertyy nopeammin kuin toisille, mutta lemmikkiä ei voida rauhoittaa yhtä usein, kuin hampaiden puhdistus vaatisi. Tällöin ultraäänihammashoito voi toimia tukihoitona eläinlääkärin tekemien hammashoitojen välillä ja näin ylläpitää suun terveyttä.
Hampaiden pinnalle muodostunutta hammaskiveä on mahdotonta poistaa pelkällä hammasharjalla vahingoittamatta hampaan pintaa. Siksi teemme Timantissa ilman rauhoitusta tapahtuvia Emmi-Pet ultraäänihammashoitoja, joka poistaa hammaskiveä hampaan pinnalta tehokkaasti mutta hellävaraisesti.

Emmi-Pet ultraäänihammashoito ei ole verrattavissa eläinlääkärin tekemään, anestesiassa suoritettavaan hammashoitoon ja hammastarkastukseen.

Emmi-Pet ultraäänihammashoito tehdään lemmikin ollessa hereillä, mistä syystä on tärkeää, että lemmikki on tottunut hampaiden hoitoon ja käsittelyyn. Käsittelyssä puhdistetaan hampaiden näkyvät pinnat niin hyvin, kuin se on mahdollista lemmikin ollessa hereillä, mutta suun syvempiä ongelmia ei ole mahdollista hoitaa.

MILLOIN ON TARVETTA VARATA AIKA ELÄINLÄÄKÄRILLE SUUN HOITOON?

Lemmikki tulisi käyttää eläinlääkärin tekemässä suun tarkastuksessa vähintään 1-2 vuoden välein, tarvittaessa useamminkin.

Mikäli lemmikin suussa on ientulehdusta, joka näkyy yleensä punoituksena ienrajoissa ja verenvuotona ikenistä, heiluvia hampaita tai runsaasti hammaskiveä, tarvitaan eläinlääkärin suorittamaa suun hoitoa, joka toteutetaan anestesiassa. Myös jos hammaskiveä on kertynyt ientaskuihin, vaaditaan eläinlääkärin anestesiassa tekemä hampaiden puhdistus. Koska ientaskuihin kertynyttä hammaskiveä ja muita vakavampia ongelmia on vaikea nähdä päällepäin, on lemmikin suun terveys hyvä tarkistuttaa eläinlääkärillä säännöllisesti. Eläinlääkärin suorittamassa käsittelyssä myös hampaiden sisäpintojen ja ientaskujen huolellinen puhdistus mahdollistuu ja koko suuontelo pystytään tutkimaan kokonaisvaltaisesti. Hammaskiven kertyminen, parodontiitin kehittyminen ja hampaiden reikiintyminen on myös yksilöllisistä, ja joidenkin lemmikkien hampaita on hoidettava useammin kuin toisten.

Suun terveyttä ylläpitävillä toimenpiteillä voidaan kuitenkin usein harventaa eläinlääkärissä tehtäviä suun hoitoja. Etenkin vanhojen lemmikkien tai rauhoitukseen huonosti reagoivien lemmikkien kohdalla rauhoituskertojen vähentäminen on tärkeää. Lemmikin hampaiden kotihoito ja koulutetun hoitajan suorittama ultraäänipuhdistus ovat keinoja pidentää anestesiassa tapahtuvan hammashoidon aikaväliä.

MIKÄ ON EMMI-PET?

Emmi-Pet on hammaskiven hellävaraiseen puhdistamiseen kehitetty laite, joka liottaa hammaskiveä ultraäänen ja sen välittäjäaineena toimivan nanokuplahammastahnan avulla. Se ei aiheuta kiillevaurioita ja on turvallinen hoitomuoto kaikenikäisille lemmikeille hammaskiven poistoon ja muodostumisen ehkäisyyn. Laitteen harjaspäät liuottavat näkyvän hammaskiven ja plakin hampaan pinnalta ilman liikettä, tärinää tai melua, jolloin hoito on eläimelle miellyttävää. Runsaiden hammaskivikertymien irroittamiseen käytetään apuna myös hammasinstrumentteja.

Suuhygieniahoidot klinikallamme toteuttaa Mustin Kerhon suuhygieniakoulutuksen käynyt ja Emmi Pet -pätevyystodistuksen saanut Jenni Kaipainen.
Emmi-Pet koulutettu hoitaja:

  • on opiskellut koiran ja kissan suun anatomiaa
  • tunnistaa koiran ja kissan suuontelon sairauksia
  • osaa käyttää Emmi-Pet välineitä teknisesti oikein
  • osaa hoitaa koiran ja kissan hampaita ilman rauhoitusta lemmikkisi ehdoilla
  • hallitsee käsihygienian ja välinehuollon, noudattaa steriilejä työskentelytapoja ja ottaa tartuntatautien ennaltaehkäisyyn vaikuttavat tekijät huomioon työssään
  • suosittelee sopivaa suun jatkohoitoa ja ohjaa tarvittaessa eläinlääkäriin suun kunnon niin vaatiessa tai jos eläinlääkärin tarkastuksesta on liian pitkä aika
Emmi-Pet välineet

PALVELUT JA HINNASTO

(hinnasto voimassa 1.2.2023 alkaen)

Emmi-Pet
ENSIKÄYNTI

yli 7kk edellisestä suun hoidosta 85€ (max. 1,5h)
+ Emmi-Pet hammasharja 5€ 

Milloin voit varata ajan Emmi-Pet suuhygienia ensikäynnille?

Emmi-Pet ensikäynti voidaan toteuttaa silloin, kun lemmikin suun terveys on hyvä, mutta hampaiden näkyvät pinnat on tarpeen puhdistaa. Lemmikin ollessa tottunut suun hoitoon, pystytään Emmi-Pet käsittelyssä ultraäänihammasharjalla ja hammasinstrumenteilla poistamaan plakki- ja hammaskivikertymät hampaiden näkyviltä pinnoilta.

Toisinaan Emmi-Pet -käsittelyssä löytyy heiluvia hampaita tai paljastuu hammaskiven alta eläinlääkärin hoitoa vaativia ongelmia. Näistä informoidaan omistajaa aina käynnin yhteydessä. Lisäksi omistaja saa neuvoja suun kotihoitoon.

HUOMIOI VARAUSTA TEHDESSÄSI:

Noin viikon ajan ennen Emmi-Pet käsittelyä lemmikin ikeniin levitetään kotona päivittäin desinfioivaa hammasgeeliä (esim. Dentisept tai Hexagel, saatavilla klinikaltamme ja apteekeista). Hammasgeelin käyttöä jatketaan 1-2 viikon ajan käsittelyn jälkeen suuhygienistimme ohjeiden mukaan.

Ensimmäisellä Emmi-Pet -käynnillä eläimelle otetaan käyttöön oma ultraäänilaitteeseen kiinnitettävä hammasharja, jota voidaan käyttää myös tulevilla käynneillä. Hammasharjan hinta on 5€ ja se lisätään käyntimaksuun.

Hoito toteutetaan lemmikin ollessa hereillä, joten lemmikin tulee olla tottunut suun käsittelyyn.

Emmi-Pet
YLLÄPITOKÄYNNIT

alle 2kk edellisestä käynnistä  45€ (max. 30min)
2-7kk edellisestä käynnistä 68€ (max. 60min)

Milloin voit varata ajan Emmi-Pet suuhygienia ylläpitokäynnille?

Ylläpitokäynnit on tarkoitettu toteutettavaksi Emmi-Pet ensikäynnin tai eläinlääkärin suorittaman suun hoidon jälkeen. Ylläpitokäynnit toteutetaan yksilökohtaisen hoitosuunnitelman mukaan.

Ylläpitokäyntien tarkoitus on ylläpitää suun terveyttä ja ennaltaehkäistä hammaskiven muodostumista. Säännöllisesti toteutetut ylläpitokäynnit ovat hyvä vaihtoehto, jos hampaiden hoito kotioloissa ei syystä tai toisesta onnistu. Säännöllinen ylläpitohoito vähentää eläinlääkärin suorittamien hammashoitojen tarvetta, ylläpitää lemmikin suun terveyttä ja pitkällä aikavälillä voi merkittävästi pienentää kuluja.

​HUOMIOI VARAUSTA TEHDESSÄSI:

Noin viikon ajan ennen Emmi-Pet käsittelyä lemmikin ikeniin levitetään kotona päivittäin desinfioivaa hammasgeeliä (esim. Dentisept tai Hexagel, saatavilla klinikaltamme ja apteekeista). Hammasgeelin käyttöä jatketaan 1-2 viikon ajan käsittelyn jälkeen suuhygienistimme ohjeiden mukaan.

Jos lemmikilläsi on Emmi-Pet hammasharja, sitä voidaan käyttää ylläpitokäynneillä. Tarvittaessa saat käynnin yhteydessä uuden ultraäänilaitteeseen kiinnitettävän hammasharjan 5€ hintaan.

Hoito toteutetaan lemmikin ollessa hereillä, joten lemmikin tulee olla tottunut suun käsittelyyn.

AJANVARAUS EMMI-PET HAMPAIDEN PUHDISTUKSEEN

VARAA AIKA

Ajan voi varata netissä, puhelimitse 050 324 7550
TI 12-17 ja TO 13-18 tai sähköpostitse info@elainklinikkatimantti.com

Täytä ESITIETOLOMAKE

Täytä ESITIETOLOMAKE ennen käyntiänne, jotta voimme tarjota parasta mahdollista palvelua lemmikillesi.

Hammashoitoon valmistautuminen

Noin viikon ajan ennen hoitoa lemmikin ikeniin levitetään kotona päivittäin desinfioivaa hammasgeeliä (esim. Dentisept tai Hexagel, saatavilla klinikaltamme ja apteekeista). Hammasgeelin käyttöä jatketaan 1-2 viikon ajan käsittelyn jälkeen suuhygienistimme ohjeiden mukaan.

 


Peruuttamattomat ajat veloitetaan täysimääräisenä.

  • Jos perut varauksen viimeistään 24h ennen varaamaasi aikaa, voit tehdä sen sähköpostitse, soittamalla tai Avoinna24-palvelussa ja palvelua ei veloiteta.
  • Jos perut varauksen myöhemmin kuin 24h ennen varaamaasi aikaa, voit tehdä sen ainoastaan sähköpostitse tai puhelimitse ja Sinun tulee maksaa 50 % palvelun hinnasta.
  • Mikäli et peru varausta lainkaan, Sinun tulee maksaa koko palvelun hinta.

Hinnat sisältävät alv. Hinnat ovat toistaiseksi voimassa ja pidätämme oikeuden hinnanmuutoksiin.