Koiran kipu ja sen hoito

Koiran kipua on usein vaikea huomata, etenkin vähitellen kehittyvää kroonista kipua. Ensimmäiset merkit ovat monesti hyvin lieviä. Koira voi alkaa vaikkapa hidastelemaan lenkeillä, tai jäädä istuskelemaan lenkkipolun varrelle. Koira ei tee tällaista katsellakseen kaunista auringonlaskua kesäiltana, vaan sillä on siihen jokin muu syy. Yllättävän usein se syy on kipu.

Koska koiraa ei voi sulkea kuplaan, on ymmärrettävä, että ainakin hetkellisen kivun tunteminen kuuluu väistämättä myös koiran elämään, koska aina sattuu ja tapahtuu. Parhaassa tapauksessa koira ei koe elämänsä aikana mitään voimakasta tai jatkuvaa kipua. On kuitenkin useita syitä, jotka voivat aiheuttaa koiralle voimakkaan, akuutin kivun, tai vähitellen kehittyvän, kroonisen kivun. Kun tiedostat mahdolliset riskitekijät ja tunnistat oireet, voit parhaassa tapauksessa hoidattaa koirasi kuntoon ennen kuin vaiva ehtii edetä pidemmälle.

Kipu on epämiellyttävä aisti- ja tunnekokemus. Se voi syntyä monesta eri syystä. Kiputilat voidaan jakaa akuuttiin ja krooniseen kipuun.

Koiran akuutti kipu

Akuutti kiputuntemus on nopeasti ilmenevä kipu, joka on kehon tapa varoittaa vammasta tai sairaudesta, ja estää käyttämästä vaurioitunutta kehonosaa. Koiran akuutti kipu voi johtua äkillisestä traumasta (törmäys, ihovaurio tms.) tai olla seurausta esim. leikkauksesta.

Koira osoittaa voimakkaan akuutin kivun yleensä melko selvästi kipuun liittyvänä käytöksen muutoksena. Oire tulee ilmi nopeasti ja vaihtelee kivun aiheuttajasta ja sijainnista riippuen, yleisimpiä oireita ovat:

  • jalan ontuminen
  • kehon asennon selvä muutos
  • kipukohdan nuoleminen, pureminen tai rapsuttaminen
  • pään/korvan riiputtaminen/kallistaminen (esim. korvatulehduksessa)
  • ruokahaluttomuus
  • apaattisuus, voimattomuus, haluttomuus
  • uikuttaminen, valittaminen
  • muutokset hengitystavassa; pinnallinen hengitys, voimakas läähätys

Akuutti (traumaperäinen) kipu edellyttää viipymättä eläinlääkärin tutkimusta ja hoitoa. Eläinlääkärikäynnin jälkeen myös erilaiset kehonhuoltomenetelmät (hieronta, naprapatia, kraniosakraalihoito) voivat tietyissä tilanteissa auttaa akuutin kivun hoidossa.

Koiran krooninen kipu

Krooninen kipu voi olla seurausta akuutista kivusta tai ilmetä vähitellen lisääntyvänä oireiluna pitkän ajan kuluessa. Kroonisesta kivusta puhutaan, kun kipuoireilu on jatkunut muutaman kuukauden ajan.

Kroonisen kivun taustalla yleisimmin vaikuttavia syitä ovat:

  • tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet ja vammat: selkärangan sairaudet, eri nivelten nivelrikkomuutokset, luuston, lihasten, jänteiden ja nivelsiteiden vammat
  • liiallisen kuormituksen, virheellisen liikkumistavan tai kehon virheasennon aiheuttama ylirasitus ja sen seurannaisvaivat
  • leikkausten ja vammojen jälkitilat ja seurannaisvaivat
  • hermovauriot
  • sisäelinsairauksien tai -vaivojen aiheuttamat kiputilat (esim. mahakipu)
  • hammassairaudet

Kroonisen kivun tunnistaminen ja hoito on tärkeää, koska kipu tietysti heikentää elämänlaatua, mutta lisäksi se voi heikentää kudosten paranemista, altistaa tulehduksille ja lisätä stressihormonien tuotantoa.

Kivun tunnistaminen voi olla haasteellista

Koiran kohdalla kroonisen kivun tunnistaminen on usein hankalaa, etenkin jos kipuoire kehittyy pikkuhiljaa. Krooninen kipu voi oireilla monin eri tavoin riippuen sen aiheuttajasta. Yleisiä koiran kivusta kertovia oireita ovat:

  • kehon/raajojen asentojen muutokset; varaa painoa selvästi enemmän etuosalle/takaosalle, keventää seistessä jotain jalkaa tai siirtää jalan/jalat rungon alle, makaa tiukalla kerällä tai ei halua olla makuulla lainkaan, pitää häntää epänormaalissa asennossa, pitää selkää kaarella ylös- tai alaspäin
  • liikkumisessa tapahtuvat muutokset; muuttuu liikkumishaluttomaksi, haluaa liikkua enimmäkseen tietyllä askellajilla, liikkuu paljon peitsaten (saman puolen raajat samaan aikaan), jättää askelen väliin silloin tällöin jollain jalalla, liikkuminen muuttuu varovaiseksi tai jäykäksi
  • energisyyden muutokset; muutos passiiviseksi, haluttomaksi, väsyneeksi, lenkeillä ”perässä vedettäväksi” tai muutos levottomaksi, ylivireäksi, ahdistuneeksi (esim. kehän kiertäminen, hännän jahtaaminen)
  • kehon liikkuvuudessa havaittavat muutokset; haluttomuus mennä makuulle tai vaikeus nosta makuulta ylös, haluttomuus hypätä ylös tai alas, haluttomuus kulkea portaita ylös tai alas
  • venyttelyn muutokset; lopettaa venyttelyn kokonaan, venyttelee jatkuvasti, venyttää vain etu- tai takaosaa
  • monet käytöksessä näkyvät muutokset voivat olla merkkejä kivusta: hakeutuminen lähelle, hakeutuminen omiin oloihin, ylireagointi aistiärsykkeisiin (kovat äänet, valot), toisille koirille rähjääminen
  • perustoiminnoissa tapahtuvat muutokset lisääntynyt juominen, huonontunut ruokahalu

Miten koiran kipua hoidetaan?

Ensisijaisesti koira viedään eläinlääkäriin. Eläinlääkäri tutkii ja hoitaa koiran tilanteen vaatimalla tavalla, ja pystyy helpottamaan koiran oloa kipulääkkeillä nopeastikin. Lääkäriltä saa myös ohjeita jatkohoitoon ja kuntoutukseen, ja tietyissä tilanteissa lääkäri ohjaakin esimerkiksi koirahierojan pakeille. Akuuttien tilanteiden jälkeen, sekä tilanteissa joissa lääkäri ei löydä selvää syytä koiran kipukäytökselle, voi kääntyä myös muiden koiran kehonhuollon ammattilaisten puoleen.

Olemme Timantissa erikoistuneet erilaisiin kivunhoitomenetelmiin. Apua koirallesi saat seuraavista palveluistamme:

Kaikista koirien kehonhuoltopalveluistamme pääset lukemaan tästä.