Lemmikkien hammasvaivat ovat yleisiä ja tästä syystä hampaat vaativatkin säännöllistä hoitoa. Suun kunto on hyvä tarkastuttaa eläinlääkärissä vuosittain. Tällöin katsotaan onko lemmikille tarvetta tehdä hammaskivenpoistoa tai muuta suun huoltoa eläinlääkärin vastaanotolla.
Pelkkä eläinlääkärin tekemä hammashoito ei yleensä riitä ylläpitämään suun terveyttä, joten myös muuhun hoitoon kannattaa panostaa.
MITEN SUUN TERVEYTTÄ VOI YLLÄPITÄÄ?
Yleisin suun terveyteen liittyvä ongelma on hampaan pinnalle muodostuva plakki ja haitallinen bakteerikasvu, jotka altistavat hammaskiven kehittymiselle. Alkuun plakkia tai hammaskiveä ja bakteerikasvua on lähinnä hampaiden näkyvillä pinnoilla. Ennen pitkää ongelma etenee syvemmälle ientaskuihin aiheuttaen siellä ientulehduksen. Tulehdus voi levitä hampaiden juuriin, jolloin ainoa hoitokeino on yleensä tulehtuneen hampaan poisto.
Suun terveyden ylläpidossa tärkeintä on siis estää hammaskiven ja haitallisen bakteerikasvun muodostuminen hampaan pinnalle.
Kuten meidän ihmistenkin hampaiden hoidossa, myös lemmikkien kohdalla toimivin tapa estää plakkikertymää ja sitä kautta hammaskiven muodostumista, on hampaan pinnalla riittävän usein tapahtuva hankausliike, joka ei kuitenkaan vaurioita hampaan kiillettä. Hankausliike poistaa hampaan pinnalle muodostuneen plakin, jolloin hammaskiveä ja haitallista bakteerikasvua ei pääse kehittymään.
KÄYTÄNNÖN KEINOT LEMMIKKIEN HAMPAIDEN HOITOON
Hampaiden harjaus: Hampaiden harjaus on yksi parhaita tapoja saada aikaan hyvä hankausliike hampaiden pinnalle. Harjalla päästää hoitamaan hyvin myös etuhampaiden pienet kolot, joihin kertyy helposti plakkia.
Alkuun harjausta opetellaan vähän kerrallaan, mutta opetteluvaiheen jälkeen koko purukalusto olisi hyvä harjata vähintään 3-4 kertaa viikossa. Harjoja on monenlaisia, joten kannattaa valita teidän käyttöön parhaiten soveltuva.
Lemmikeille löytyy myös omia hammastahnoja. Ihmisten hammastahnoja ei saa käyttää, ne ovat lemmikeille myrkyllisiä! Mikäli haluaa valita luontaisen "hammastahnan", voi käyttää kookosöjystä ja merilevästä sekoitettu tahnaa. Moni koira ja jopa kissa tykkää tämän sekoituksen mausta erittäin paljon! (Huom! Merilevää ei saa käyttää kilpirauhasen liikatoimintaa sairastavilla.)
Puruluut ja muut purtavat herkut: Myös puruluun kaluaminen tekee hampaan pinnalle tehokkaan hankausliikkeen. Puruluun tulee olla riittävän kova ja sitkeä, jotta siitä on hyötyä. Aidot luut voivat kuitenkin olla liian kovia ja aiheuttaa hammasmurtumia, minkä lisäksi niiden kohdalla taudinaiheuttajien ja suolivaurioiden aiheuttamat riskit ovat merkittäviä. Myös osa ulkomailta tuoduista puruluista saattaa sisältää haitallisia ainesosia tai taudinaiheuttajia. Lisäksi ns. hammashoitopuruluut sisältävät usein mm. synteettisiä väriaineita ja aromeja, eivätkä pehmeytensä vuoksi useinkaan tuota hampaan pinnalle kunnollista hankausliikettä.
Suosittelemme kotimaisia nahkapuruluita, joista löytyy kaikenlaisia versioita: monenkokoisia naudan- ja hivennahkarullia ja -lastuja, joista hirvennahkaiset ovat kovempia ja sitkeämpiä, sekä erilaisia herkkupuruita, joissa naudannahan sisälle on piilotettu esim. herkullista naudanmahaa. Näitä nirsoinkin koira innostuu yleensä kaluamaan! Mikäli koirallasi on haasteita päästä alkuun puruluun syömisessä, voit pehmittää puruluun päätä esim. lämpimässä vedessä muutaman minuutin ajan. Monesti vähän pehminnyt puruluunpää houkuttelee koiraasi aloittamaan puruluun kaluamisen!
Myös muut sitkeät purtavat voivat toimia hyvinä keinoina huoltaa hampaita. Pienille koirille ja pennuille esim. possunkorvat sekä muut vastaavat kuivatut herkut ovat usein aika työläitä kaluttavia ja näiden nakertaminen teettää hampaille töitä joskus pitkäksikin aikaa.
Kissoille toimivia vaihtoehtoja voivat olla erilaiset tuoreet ja puolikosteat lihafileet. Parhaita ovat pitkulaiset tai isommat fileet, joiden syöminen vaatii pidempää pureskelua.
Lemmikkiä tulee aina valvoa sen syödessä puruluita tai herkkuja!
Purulelut: Koirille on suunniteltu myös erilaisia hampaiden hoitoon soveltuvia puruleluja. Yleensä nämä ovat latexista tai vahvasta umpikumista valmistettuja leluja, joihin voi piilottaa herkkuja. Osassa leluista on erilaisia nystyröitä tai koloja, jotka tehostavat hammasvälien puhdistumista koiran pureskellessa lelua. Yleisimpiä näistä ovat Kong-merkkiset, vahvat kumilelut. Pitkäkestoisimman ilon koira saa lelusta, kun sen sisälle laitetaan jotain pehmeää ruokaa ja lelu laitetaan pakastimeen muutamaksi tunniksi. Lelu annetaan koiralle, kun ruoka on kokonaan jäätynyt lelun sisään. Jäätynyttä ruokaa lelun sisältä kalvaessan koiralla kuluu yleensä tovi jos toinenkin, jolloin hampaiden pinnalla ehtii tapahtua paljon hankausliikettä.
Desinfioivat hammasgeelit: Lemmikkien suunhoitoon on olemassa myös desinfioiva hammasgeelejä. Niiden tarkoitus on poistaa haitallista bakteerikasvua suusta, erityisesti ienrajoista. Nämä geelit tuhoavat myös suun suotuisaa bakteerikantaa, joten tästä syystä niitä ei suositella jatkuvaan käyttöön, vaan geeliä käytetään 1-2 päivän viikossa, tai 1-2 viikon kuureissa 1-2 kk välein. Geeliä levitetään ienrajoihin joka puolelle suuta. Toimenpide kannattaa toteuttaa illalla viimeisenä, jotta geeli saa vaikuttaa rauhassa yön yli.
Yksi käytetyimpiä tuotteita on vaniljan tuoksuinen Dentisept, joka on koostumukseltaan liimamainen tarttuen hyvin ikenien ja hampaiden pintaan antaen pitkävaikutteisen tehon. Toinen suosittu tuote on Hexagel, joka on tuoksuton ja koostumukseltaan nestemäisempi, joten se soveltuu usein paremmin kissojen käyttöön.
Emmi-Pet suuhygieniahoidot: Hoitomenetelmää käytetään eläinlääkärin tekemien hammashoitojen välillä. Jos kotihoito tuntuu liian hankalalta tai se yksin ei riitä, voidaan ammattilaisen tekemällä suuhygieniahoidolla ylläpitää suun terveyttä. Ammattilainen osaa myös ohjata eläinlääkärin vastaanotolle, mikäli havaitsee suussa lääkärin hoitoa vaativia vaivoja.
Hoitometelmä sopii niille koirille, jotka antavat tutkia ja hoitaa hampaitaan ilman rauhoitusta. Hoito toteutetaan Emmi-Pet suuhygieniakoulutuksen käyneen hoitajan vastaanotolla. Hoidossa käytetään ultraäänihammasharjaa, jolla pehmitetään hampaan pinnalla olevaa plakki- ja hammaskivikertymää. Tämän jälkeen hampaiden pinnat puhdistetaan ja kiillotetaan hammasinstrumentteja käyttäen. Säännöllinen suuhygieniahoito vähentää suun haitallista bakteerikertymää sekä ennaltaehkäisee ientulehduksia ja muita vakavampia suun sairauksia.
Lue lisää Emmi-Pet suuhygieniahoidoista täältä.