Aktiivisisesti harrastavien koirien kohdalla säännöllinen lihashuolto on arkipäivää, mutta aina ei tulla ajatelleeksi, että myös seurakoirat hyötyvät lihashuollosta. Lihasten kireytyminen ei vaadi äärimmäisiä urheilusuorituksia, vaan myös seurakoirat voivat kärsiä lihasjännityksestä esimerkiksi rakenteellisista ongelmista tai yksipuolisesta liikunnasta johtuen. Onkin hyvä oppia mieltämään lihashuolto osaksi jokaisen koiran perushuoltoa samaan tapaan kuin ruokinta, liikunta tai rokotukset.
Koiran lihasjumit
Kun koiralla on jokin rakenteellinen vika, se ei pysty käyttämään kehoaan tasapainoisesti. Pienet rakenteelliset puutteet eivät välttämättä näy koiran liikkeessä tai aiheuta koiralle kipuja, mutta ne kuitenkin vaikuttavat koiran kykyyn käyttää kehoaan ja vähitellen koiran lihakset alkavat kireytyä, kun kehon kuormitus ei ole tasapainossa. Vakavammat rakenteelliset ongelmat aiheuttavat usein myös kipua ja koiran liikkeiden epäpuhtaus voi olla helpostikin havaittavissa. Lihashuollolla ei voida korjata koiran rakenteellisia puutteita ja niistä johtuvaa epäpuhdasta liikkumistapaa, mutta säännöllinen hieronta helpottaa koiran elämää.
Rakenteen lisäksi liikuntatottumukset vaikuttavat lihaskireyksiin. Pitkäkestoiset tai paljon nopeutta tai käännöksiä vaativat treenit laittavat lihaksiston koetukselle mutta myös vähemmällä liikunnalla voidaan saada lihaksisto jumiin. Yksipuolinen liikunta tai vääränlainen alusta aiheuttavat helposti lihasjumeja. Kova alusta rasittaa myös niveliä. Ihanteellista olisi, jos koira saisi liikkua vaihtelevassa metsämaastossa. Kuitenkin on hyvä muistaa, että useamman tunnin metsälenkki vapaana juosten voi aiheuttaa enemmän ongelmia kuin hyötyä koiralle, joka normaalisti lenkkeilee lyhyitä lenkkejä kaupungissa. Kun koiran lihaksisto on tottunut tietyntyyppiseen liikuntaan tai alustaan, yhtäkkinen alustan vaihto ja liikuntamäärän lisäys koettelee lihaksistoa ja kuntoa. Koira tuleekin aina totuttaa uuteen liikuntamuotoon vähitellen, jotta vältytään ongelmilta.
Koirat ovat yksilöitä, joten lihasjumien syntyyn vaikuttaa myös yksilöllinen lihasten rakenne. Koirallesi sopivan hierontavälin löydät lihashuollon ammattilaisen avulla. Usein koiran lihasjännitysten synty tapahtuu pikku hiljaa, eikä tilanteen kehittymistä välttämättä huomaa koiran kanssa päivittäin eläessä. Omistaja usein yllättyykin huomatessaan suuren eron koiran liikkumisessa ennen ja jälkeen hieronnan. Jos huomaat tahmeutta suorituskyvyssä, vaikeuksia hyppäämisessä tai portaissa liikkumisessa, muutoksia venyttelyssä, askeleen lyhentymistä tai muita muutoksia koiran liikkumisessa, on viimeistään aika ottaa yhteyttä hierojaan.
Urheilukoirahieronta sopii kotikoirallekin
Urheilukoirahierojat ovat koiran lihashuollon ammattilaisia, jotka nimikkeestään huolimatta hoitavat niin urheilu-, työ- kuin seurakoiriakin. Urheilukoirahieronnalla pyritään nopeampiin ja voimakkaampiin tuloksiin kuin tavallisella rentouttavalla koirahieronnalla. Urheilukoirahierojilla on myös laaja osaaminen tuki- ja liikuntaelinsairauksista sekä kuntoutuksesta.
Miksi kevät on täydellistä aikaa hoitaa koiran lihaksistoa?
Talvella oman haasteensa lihaksistolle aiheuttaa maaston liukkaus. Olet varmasti huomannut, kuinka joudut jännittämään koko kehosi lihaksia pysyäksesi pystyssä liukkailla teillä? Vaikka koiran paino jakautuu kahden sijaan neljälle jalalle, joutuu myös se jännittämään lihaksiaan pysyäkseen pystyssä liukkailla pinnoilla. Jatkuva lihasjännitys aiheuttaa lihasjumeja ja moni koira onkin talven jälkeen lihashuollon tarpeessa.
Kaikkein liukkaimpien kelien aikaan on hyvä miettiä, voisiko lenkin korvata muulla liikunnalla. Kehonhallintaa kehittävät jumppaliikkeet ja temput ovat hyvää harjoitusta keholle, mutta toimivat myös aktivointina ja mukavana yhteisenä puuhana koiran kanssa. Hyvän kehonhallinnan tärkeys korostuu harrastuksissa, mutta myös seurakoirat hyötyvät harjoitteista. Harjoituksilla voidaan kehittää lihaskuntoa, liikkuvuutta, tasapainoa ja erityisesti syviä lihaksia. Kun syvät lihakset ovat kunnossa, koira pystyy käyttämään koko kehoaan paremmin ja myös loukkaantumisriski vähenee, kun syvät lihakset tukevat koiraa käännöksissä ja äkillisissä liikkeissä. Säännöllinen jumppa ehkäisee myös lihaskireyksien syntymistä.
Jumppaliikkeitä on helppo tehdä kotona ilman apuvälineitä, mutta apuna voidaan käyttää esimerkiksi tasapainotyynyjä. Ammattilaisten järjestämillä kursseilla opit tekemään liikkeet koiran kanssa oikein ja turvallisesti. Samalla voidaan myös miettiä juuri sinun koirasi tarpeisiin sopivia liikkeitä.
Talven liukkaat kelit vaihtuvat vähitellen kevääksi ja myös uusi treeni-, näyttely- ja kisakausi kolkuttelee ovella. Nyt on hyvä hetki ryhtyä tuumasta toimeen ja huollattaa koira valmiiksi kevään koitoksiin!